Kratom-lék či jed?

Rostlina s názvem Mitragyna speciosa je rozšířena v oblasti Indočíny a celé jihovýchodní Asie. Jedná se o strom, který může dorůstat výšky až 25 m a bývá stálezelený. Pokud ovšem přijdou nepříznivé podmínky jako období sucha listy mohou opadat. Tato rostlina je rozšířená poměrně hojně a lidská civilizace se jejího růstu tolik nedotkla. Jistě je to také proto, že si lidé její části zvykly využívat. V oblasti, kde se rostlina původně nachází, tedy v oblasti Asie, se stala součástí čínské medicíny. Listy se měly žvýkat pro úlevu od muskuloskeletálních bolestí, pro podporu energie a apetitu.

kratom pilulky

Odvary se využívaly pro zrychlení hojení škaredých ran či jako lokální úleva od bolesti. Dokonce i střevní obtíže byly tímto stromem léčeny, jen se listy či odvary musely požvýkat a spolknout. Právě na tomto příkladu je vidět, že lidová medicína nebyla tak daleko od pravdy. Později se totiž zjistilo, že v listech jsou obsaženy indolové alkaloidy nazývané jako mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Ty doopravdy mají anestetické účinky a v dnešní medicíně se běžně využívají. Jejich účinek je nesporný, i když ne tak silný jako například u morfia. Oproti morfinu má ale jednu velkou výhodu.

čínská medicína

U léčeného organismu se tak rychle nevytvoří tolerance a není tedy potřeba zvyšovat dávky. Ze sušených listů se také vyrábí kratom. Prášek, který se může užívat jako rekreační droga. Jedná se o poměrně novou záležitost, která je legální. Na trhu jsou k dostání kratomy, které obsahují 1-2 % mitragyninu. Samozřejmostí, je že 2% kratom je silnější, a tedy kvalitnější zboží. Vyplatí se tedy prozkoumávat trh a hledat tu nejlepší firmu, která nabízí nejkvalitnější produkty za rozumnou cenu. K dostání je kratom ve formě prášku v gelových kaplích nebo ve formě sušenek či želé, které atraktivní pro mladé uživatele.