Na tažném zařízení můžete vozit kola, koloběžky, motorku, i sekačku na trávu

Tažné zařízení pro osobní automobily, jinými slovy „koule za autem“, je skvělá věc a jistě není náhoda, že toto příslušenství patří k nejčastěji využívaným. Kromě možnosti připojení nejrůznějších typů vozíků a karavanů lze takto převážet jízdní kola. A nejen to!

silueta dívky s kolem

Nosič na koloběžky

I koloběžky můžete vozit ukotvené na „kouli za autem“. Potřebujete k tomu ovšem buď speciální adaptér k nosiči bicyklů, nebo přímo držák na koloběžky. Jde o to, že mají jinak konstruována kola, široká i přes 6 cm a jejich rozvor je mnohem delší, i přes 120 cm. Můžete však těžit i ze všech ostatních výhod nosičů bicyklů na tažné – po jeho sklopení se lze pohodlně dostat do kufru, zaparkujete v podzemní garáži, nemění se aerodynamické vlastnosti vozu při jízdě a takřka se nezvyšuje spotřeba paliva.

Univerzální nosič

Nosiče připojitelné na kouli za autem mohou mít podobu univerzálního držáku na menší břemena, do hmotnosti přibližně 100 kg, tedy přesněji řečeno do maximálního povoleného svislého zatížení kulového čepu. Tyto výrobky jsou konstruovány s ohledem na umístění libovolného tvaru nákladu, který nosič nepřečnívá směrem k registrační značce, a zároveň nepřesahuje šířku vozidla. Tímto způsobem lze převážet např. sekačku na trávu, dřevo na vytápění, sadbové stromky, zahradnické a stavební nářadí, stavební a izolační materiál a mnoho dalších potřeb pro kutily.

horská kola

Převážení motocyklu

Lehké motocrossové motocykly nebo skútry lze převážet docela pohodlně na speciálním držáku, který je jakousi obdobou nosičů na bicykly. Podmínkou je pouze dodržet maximální povolenou nosnost, která je opět dána vlastnostmi samotného kulového čepu a tažného zařízení. Držáky mají k dispozici vlastní zámek a upínací pružné popruhy. Vyžadují zpravidla 13 pinovou zásuvku, případně adaptér pro sedmi kolíkové zásuvky, podobně jaké mají držáky na kola.