Přírodní antibiotika v naší kuchyni

Kurkuma

Neobvyklý, magický název koření, jež dobře znají zastánci zdravého životního stylu, Tradiční čínské medicíny, makrobiotiky a Ayurvédy. Možná Vás překvapí, že se nejedná o žádnou neznámou exotickou bylinu, ale o „docela obyčejnou odrůdu zázvoru“. O léčivých účincích zázvoru jsou mnozí z vás přesvědčeni, a právě podobné vlastnosti lze očekávat i od tohoto oranžového prášku. Léčebné účinky kurkumy jsou známy již více než 4000 let, už ve starověku ji lidé využívali na drobná poranění, ochranu pokožky před akné, na léčbu zánětů a k urychlení regenerace kůže. Silné antibakteriální a protivirové vlastnosti se uplatní i vnitřně, kurkumu lze přidávat jako koření do mnoha jídel, především luštěnin, a na úpravu masových pokrmů.
kurkuma koření

Cibule

Cibule je považována za všelék, a kdo se jí vyhýbá, dělá velkou chybu. Nejlevnější přírodní antibiotikum léčí počínající příznaky nachlazení, viróz, dokonce zlikviduje i bradavice. Lze ji aplikovat ve formě šťávy na pohmožděné a vyvrtnuté končetiny (kotníky, úrazy při pádu z kola apod.) Efektivně pomáhá i při štípancích od komárů, vos, ovádů, rozpouští otoky a tlumí nepříjemné svědění. Ideální je preventivně alespoň dvakrát v týdnu sníst dvě čerstvé cibule ve formě zeleninového salátu nebo rybí pomazánky, syrová cibule dokonale čistí žaludeční sliznici a střevní trakt, obsahuje totiž určité množství síry. Podobný účinek má také čerstvá šťáva z hlávkového zelí.
cibule s česnekem

Jablečný ocet

Tato zdravější varianta kvasného lihového octa zastavuje množení hnilobných bakterií a infekcí dýchacích a močových cest. Podporuje trávení, tlumí pálení žáhy a je vhodný i pro zastavení průjmu. Musí se ovšem vhodně ředit, ocet je totiž kyselina octová.
chilli papričky

Chilli papričky

Dokonale zabírají při léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů, mnoho lidí totiž dodnes neví, že příčinou této vleklé choroby je překyselení organismu odpadními kyselinami, nedostatek hořčíku v tělesných tkáních, obecně nezdravá strava, a stres. V důsledku toho se tvoří jen omezené množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která má velmi důležitou funkci pro celý tělesný metabolismus. Již staří Egypťané dobře věděli, že dokud máte v žaludku dostatek HCl, budete dlouho žít. Chilli papričky podporují tvorbu kyseliny solné a tím pomáhají uvést tělesný metabolismus do původního přirozeného stavu. Kromě toho usnadňují trávení, čistí trávicí trakt, účinné jsou i v roztoku s vodou při potírání pokožky na drobná poranění, ekzémy, otoky, puchýře. Pozor však na vhodné dávkování, nic se nemá přehánět.