Z čeho se vyrábí zipové sáčky

Je to polyetylen

Zdravotní způsobilost pro kontakt s pokožkou i sliznicemi byla u polyetylenu prokázána dlouholetými zkušenostmi z praktického života. S tímto materiálem jsme přicházeli do styku běžně již za socialismu, vyráběly se z něj obaly na školní sešity a učebnice, desky na vysvědčení, igelitové sáčky a tašky a celá řada výrobků, které byly běžně dostupné v papírnictví. Tyto výrobky neobsahují toxické ftaláty a jsou vhodné i pro malé děti, alergiky a osoby chronicky nemocné.

potraviny v sáčku

Polyetylen se osvědčil i v potravinářském průmyslu a patří v tomto odvětví k nejvyužívanějším obalovým materiálům. Z těchto pozitivních vlastností vůči lidskému zdraví těží i zipové sáčky https://www.2pack.cz/sacky-pytle/zip-sacky-2pack. V podstatě to není nic nového „pod sluncem“, jde o nízkohustotní polyetylen, známý již z minulosti, pouze opatřený uzavíracím mechanismem. Dříve byly všechny takové sáčky pouze volné a umožňovaly skladování předmětů tak, že zůstával sáček buď otevřený, anebo se musel komplikovaně uzavřít buď na uzel, nějakou uzavírací sponku nebo musel být napevno zatavený. Zipový mechanismus vdechl těmto výrobkům doslova jiný život.

sáček v ruce

Díky uzavíracímu zipu můžeme v sáčcích skladovat potravina v mrazáku či v chladničce a bez problémů v nich také uchovávat trvanlivé suroviny, např. luštěniny, celá obilná zrna, nakličovací semínka, ořechy, obilné kaše, obilné vločky atd.

Zip také umožňuje šikovný trik při zavírání sáčku – když jej naplněný opatrně pokládáme do vody, vytlačíme zevnitř většinu vzduchu, poté uzavřeme zip a tím zlepšíme podmínky pro dlouhodobé skladování potravin, které tím pádem pomaleji podléhají zkáze (oxidují).

Další výhody polyetylenu jistě dobře znáte, obaly chrání před prachem, nepřijímají žádný zápach a rovněž žádný zápach nevydávají. Je to materiál, jehož životnost přesahuje desítky let, takže se může stát, že vás dokonce přežije.